|Strona główna| |Aktualności| |Archiwum| |Galeria| |Jak możesz pomóc| |Caritas Polska| |Pomoc PEAD| |Program skrzydła|
|Dane teleadresowe| |Jak pomagamy| |Kinderland| |Przetargi| |O nas|
Archiwum
Jak możesz pomóc
Caritas Polska
Pomoc PEAD
Program skrzydła
Dane teleadresowe
Jak pomagamy
Kinderland
Przetargi
  Podstrony
ŚDS Henrykowo
Parafia
WTZ Henrykowo

Pomoc PEAD

Dary w postaci artykułów żywnościowych są wydawane raz w miesiącu dla osób najuboższych i potrzebujących. Jest jednak pewne wymaganie, a mianowicie zaświadczenie o dochodach (odcinek z renty,emerytury, zaświadczenie z zakładu pracy, lub zaświadczenie iż jet się bezrobotnym). Dochód nie powinien przekraczać 700zł brutto na osobę. Takie postanowienie wynikło z tego, że po pomoc przychodzilo wiele osób, ale nie wszyscy byli naprawde w potrzebie. Przez taką kolej rzeczy brakowało żywności tym którzy jej najbardziej potrzebowali, dla których w rzeczy samej jest ona przeznaczona. Artykuły żywnościowe są wydawane w różnych iłościach, w zależności od ilości artykułów znajdujących sie w magazynie. Dary są wydawane nie na każdego członka rodziny lecz na całą rodzinę jako jedność.
Oprócz tego Caritas wspiera szkoły, które gotują obiady lub zapeniaja dzieciom ciepłe mleko, przedszkola, szpitale specjalistyczne (Wojewódzki Szpital Rehabilitacyjny w Górowie Iławeckim, oraz Szpital Psychiatryczny we Fromborku), domy dziecka, świetlice socjoterapeutyczne i inne placówki. Wystarczy zawrzeć umowę na przekazanie gotowych artykułów spożywczych w ramach programu Dostarczanie żywności dla najuboższej ludności UE. Pomiędzy Caritas a daną placówką.